NL    EN
TCR Europe

Tom Coronel wint met overmacht in TCR Europe Series op Circuit Paul Ricard

Gepubliceerd op 22 mei 2022


LE CASTELLET (22 mei 2022) – Tom Coronel begon het seizoen in de TCR Europe Series al goed met de derde plaats in de tweede race tijdens het openingsweekeinde in Portimão. Het tweede weekeinde, op het Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet, verliep zelfs nog beter, want hier haalde Coronel met de Audi RS 3 LMS in DHL-kleuren, ingezet door Comtoyou Racing, zijn eerste overwinning van het seizoen. Met pole-position, start-finishzege en de snelste raceronde maakte Coronel er zelfs een loepzuivere hattrick van. In de tweede race was Coronel verwikkeld in spannende duels, waarna hij uiteindelijk als vijfde geklasseerd werd.

 

 

 

Coronel begon al goed aan het weekeinde met goede klasseringen in de vrije trainingen: tweede in de eerste sessie, zesde in de tweede training. “Soms heb je wel eens dat je in de auto stapt en dan het gevoel hebt: ‘Wacht even, dit voelt gewoon duizend procent goed”, en dat gevoel had ik direct met het circuit en de auto”, vertelde Coronel. “We hadden hier al getest, wat zeker scheelde, maar ik had ook als geheel een veel beter gevoel. Ik heb een andere stoel: in plaats van in een kuip heb ik een stoel laten schuimen, dus helemaal op maat gemaakt, zoals in een formuleauto. Daarmee heb ik meer gevoel. Qua afstelling hebben we grotendeels die van de testdag aangehouden en ik zag al aan de sectortijden dat het goed liep.”

 

 

In de eerste kwalificatie zag Coronel, net als meerdere anderen, een rondetijd geschrapt worden. “Uiteindelijk werd ik nog zevende, maar ik wist dat het veel harder kon en we er goed bij zaten”, zei hij. Dat bleek in de tweede kwalificatie. “We hebben iets aangepast met de banden en daardoor ging het echt een klap sneller. De auto ging mooi in een vierwieldrift, maar het werkte gewoon, hij bleef op de baan! Dat was echt een topper! Daarmee pakte ik de pole-positie.” Voor Coronel was het zijn tweede pole-positie in de TCR Europe Series na de race op de Slovakia Ring van vorig jaar.

 

 

“De race zelf was misschien een beetje saai”, erkende Coronel na afloop van de wedstrijd. “Ik had een heel goede start, terwijl Josh Files bleef staan, waardoor ik een heel klein beetje lucht had. En toen gelijk vanaf bocht 1, waar Jelmini een beetje dwars ging, kon ik een gaatje slaan, dat ik de hele race heb kunnen behouden. Aan het eind deed ik het iets voorzichtiger vanwege de banden, maar ik heb zonder problemen de toerwagenrace gewonnen en dat is wel heel gaaf!”

 

Ook in de tweede race kwam Coronel goed weg. “Ik pakte gelijk een plek, al kreeg ik in de eerste bocht wel een tik, waardoor ik een beetje snelheid verloor, maar daarna kon ik weer verder naar voren rijden. Ik had een heel vette uitremmanoeuvre op Callejas, kon vervolgens mijn teamgenoot Girolami inhalen en toen de strijd aan met Oriola om de derde plaats. Hij raakte me op het achterwiel, waardoor ik de chicane moest afsnijden. We kwamen naast elkaar eruit, maar het team gaf me de instructie om hem voor te laten gaan, om zo een mogelijke straf vanwege het afsnijden te ontlopen. Daarmee kwam ook Girolami er weer voorbij, maar met de vijfde plaats heb ik ook weer goede punten gescoord. Opnieuw was ik de snelste in het veld, de auto was megagoed en het liep fantastisch!”

 

 

Komend weekeinde komt Coronel alweer in actie, dan tijdens de beide races van de FIA WTCR in het voorprogramma van de 24-uursrace op de Nürburgring. “Zeker na dit succes ga ik daar met een extra goed gevoel naartoe”, zegt hij. “Vorig jaar was ik er de snelste Audi-rijder en van de winter hebben we daar ook getest, wat heel erg goed ging. Sommige bochten die ik in de 20 jaar dat ik daar race nooit volgas heb kunnen nemen, gingen nu wel volgas. Ik kijk er dus erg naar uit. Ik weet wel dat ik scherp moet blijven, want teveel zelfvertrouwen, dat is een ‘Tommy-valkuil’, maar als ik goed de balans weet te houden, dan gaan we op de Nürburgring ook weer vlammen!”

 Our partners in crime

Relaties