NL    EN
TCR Europe

Twee podiumplaatsen in finale en tweede plaats in eindstand TCR Europe Series Tom Coronel

Gepubliceerd op 16 oktober 2022


MONTMELÓ (16 oktober 2022) – Met een geweldig optreden op het Circuit de Barcelona-Catalunya sloot Tom Coronel zijn seizoen in de TCR Europe Series in stijl af. In beide races eindigde hij met de Audi RS 3 LMS in DHL-kleuren van het team Comtoyou Racing als tweede, waarmee hij zijn totaal in de Europese serie op zes podiumplaatsen uit elf races bracht. Coronel bezet ook de tweede plaats in de eindstand van het rijderskampioenschap, terwijl zijn team Comtoyou Racing mede door Coronels prestaties de teamtitel in de TCR Europe Series 2022 binnenhaalde. “Mijn beste Europese seizoen ooit”, zei Coronel zeer tevreden.

 

 

Coronels Argentijnse teamgenoot Franco Girolami was voorafgaande aan het weekeinde al zo goed als zeker van de kampioenstitel bij de rijders, maar voor Coronel, die als derde in de tussenstand naar Spanje kwam, ging het nog om de runner-up-positie. Coronel kende een goede start van het weekeinde met de derde tijd in de eerste training op vrijdagochtend en de vierde tijd, als beste Audi-rijder, in de tweede sessie in de middag. “Ik zal al snel dat het tussen Honda-rijder Jack Young en mij zou gaan. Na Monza had ik er al een goed gevoel over en dat bleek ook hier te kloppen. Bovendien ligt Barcelona mij altijd wel en ook de auto ging hier goed.”

 

 

Die goede vorm bewees hij eens te meer in de kwalificatie, waarin hij in de beslissende tweede heat, opnieuw als beste Audi-rijder, de tweede tijd liet noteren. Dat leverde hem dus een plek op de eerste startrij voor de eerste race op, terwijl hij de tweede race, met “reversed grid” voor de eerste tien in de kwalificatie, als negende zou mogen starten. “Toch was die kwalificatie niet makkelijk”, vertelde Coronel, “want ’s ochtends is Barcelona heel anders dan ’s middags. Het was koud, er was ook mist, waardoor onze kwalificatie verschoven moest worden, en dat zorgt voor een heel andere balans in de auto. Dat maakt het verschil qua afstelling tijdens het rijden.”

 

 

Voor de race had Coronel in samenspraak met het team gekozen voor een afstelling waarbij de auto, zoals hij het uitdrukte, “wat meer op zijn tenen staat”, dus meer grip op de vooras, terwijl de achterkant wat losser is. Dat wierp in de race zijn vruchten af. “De race ging prima”, zei Coronel naderhand. “Ik heb echt de volledige race op de bumper gereden van Jack Young, maar kon net niet de aanval inzetten. Iedere keer als ik dacht ‘Zal ik het wel doen of zal ik het niet doen’, zat er teveel risico aan vast, dus ik ben uiteindelijk binnen een seconde achter hem als tweede gefinisht, terwijl de auto op P3 elf seconden achter mij zat. Dat zegt wel genoeg, denk ik.” Mede dankzij de klassering van Coronel was het Belgische team Comtoyou Racing na de eerste race al zeker van de teamtitel in de TCR Europe Series. “Heel gaaf dat we die titel met z’n allen al binnen hebben, nu nog strijden voor de tweede plaats in het rijderskampioenschap. Dat gaat tussen Josh Files en mij.”

 

 

Voorafgaand aan de slotrace had Hyundai-rijder Files nog vier punten voorsprong op Coronel, en bovendien het voordeel dat hij als zesde startte, in vergelijking met de negende startplaats van Coronel. Terwijl Coronel in een turbulente race inclusief twee interventies van de safety-car goed naar voren kon rijden, was Files bij meerdere incidenten betrokken en kwam uiteindelijk niet verder dan de 19e plaats. Coronel daarentegen reed een geweldige inhaalrace vanaf de negende startplaats en eindigde achter zijn Argentijnse teamgenoot Franco Girolami, die daags ervoor al zeker was van de rijderstitel, op de tweede plaats, terwijl de Belgische Audi-fabrieksrijder Frédéric Vervisch het volledige podium voor de Audi’s van het Comtoyou Racing-team completeerde.

 

 

Coronel was bijzonder tevreden met de afsluiting van zijn Europese seizoen. “In de beginfase van de race had ik al een zwaar gevecht met Files, het ging immers tussen ons twee. Er gebeurde heel veel, maar gelukkig kon ik uit de problemen blijven en goed naar voren rijden. In de laatste paar ronden liep ik meer en meer in op Girolami, maar de race was net niet lang genoeg meer en zo werd ik uiteindelijk opnieuw tweede, weer op het podium, top! Als geheel was het ook een geweldig seizoen: vice-kampioen, teamkampioen geworden. Overwinningen op Paul Ricard en de Nürburgring, podium op Portimão, in Spa, hier twee keer: mijn beste Europese seizoen ooit!”

 

 

Volgende week komt Coronel alweer in actie, dan bij testritten in het kader van de FIA Motorsport Games op Paul Ricard, waar een week later de race verreden wordt. “Daar rijd ik voor Nederland, waarvoor het kleurenschema van de auto een beetje wordt aangepast, met meer oranje en de kleuren van de Nederlandse vlag erin. Zondag testen we eerst met de Pirelli-banden, waar we voor het eerst mee rijden, en dan een week daarna de race, daar ben ik ook wel heel benieuwd naar. Maar nu eerst lekker met twee bekers naar huis!”

 Our partners in crime

Relaties