NL    EN
TCR Europe

Twee maal podium voor Tom Coronel in TCR Europe Series op Monza

Gepubliceerd op 26 september 2021


MONZA (26 september 2021) – Tom Coronel behoort tot het selecte groepje van vier rijders die met nieuwe generatie van de Audi RS 3 LMS in het FIA WTCR in actie komen, maar dat ook de voorgaande versie van de Audi-toerwagen nog goed is voor podiumplaatsen, bewees Coronel wel weer tijdens het voorlaatste raceweekeinde van het seizoen in de TCR Europe Series, verreden op het prachtige Autodromo Nazionale Monza. In de eerste race eindigde de Nederlandse coureur met de Audi RS 3 LMS in DHL-kleuren, ingezet door het Belgische Comtoyou Racing, heel keurig als derde. In de tweede wedstrijd werd hij uiteindelijk zelfs als tweede geklasseerd. “Twee podiumplaatsen, waarmee ik nu derde sta in de EK-stand, daar ben ik heel tevreden mee”, aldus Coronel na afloop.

 

 

 

In Monza maakte de TCR Europe Series deel uit van een gevarieerd en internationaal wedstrijdpakket, samen met ondermeer de GT Open, Euroformula Open, de Franse Formule 4 en de Duitse Porsche Carrera Cup. “In de vrije trainingen begon het al aardig met de vijfde en de zesde plaats, beide malen als beste Audi-rijder”, zei Coronel. “We hadden een vrij goede afstelling gevonden. De auto voelt goed aan, mooi constant.” Die lijn trok hij door naar de kwalificatie: in de eerste sessie eindigde hij als derde, in de tweede kwalificatie als vierde, opnieuw beide malen als snelste Audi-rijder. “In Q1 had ik een goede slipstream, dat scheelt hier in Monza wel een halve seconde”, aldus Coronel. “In Q2 ging ik als eerste naar buiten, maar ik kon helaas geen slipstream vinden, ook omdat we in Q2 maar met twaalf in plaats van 28 man reden. Desondanks staan we er gewoon goed bij, al heb ik nog wel tien kilogram extra in de auto vanwege mijn resultaat op de Nürburgring.”

 

 

In de eerste race kwam Coronel naar eigen zeggen niet goed weg: “Helemaal niet goed zelfs! Het voelde wel goed aan, maar anderen schoten me links en rechts voorbij, dus dat is iets waaraan we nog wel wat tijd moeten gaan besteden. Daarna waren er wel mooie gevechten, het bekende duw- en trekwerk, zelfs met twee wielen door het gras vanuit de slipstream, maar ik kon wel mooi naar voren rijden en lag zelfs tweede. Drie ronden lang was ik in gevecht met Azcona, die me uiteindelijk voorbij ging. Later zag ik hoe die fel streed met Franco Girolami, het broertje van Nestor, met wie ik in WTCR rijd. Dat was echt naast elkaar, tegen elkaar, dus ik dacht: ‘Zo krijg ik straks nog de eerste plaats in mijn schoot geworpen’, maar daar kwam het uiteindelijk niet meer van, ik ben derde geworden, vlak achter nummer één en twee. Ik kon wel meekomen, maar niet echt aanvallen, maar een podium voelt natuurlijk goed!”

 

 

Daags erna startte Coronel vanwege de ‘reversed grid’ als zevende in de tweede wedstrijd. “Daarbij stond ik op het natte gedeelte van de baan, dus zo ging ik zelfs als negende de eerste bocht in”, berichtte hij. “Uiteindelijk kon ik voorzichtig weer wat naar voren rijden en ook profiteren van fouten van andere rijders, bijvoorbeeld als ze rechtdoor schoten in de chicane. Borkovic haalde ik in, mijn teamgenoot passeerde ik, Clairet met de Peugeot na een leuke strijd. Ik had eigenlijk wel mooie gevechten. Ik kwam als vierde over de streep, maar Azcona kreeg straf omdat hij iedere keer de chicane had afgesneden en Girolami kreeg ook een tijdstraf, zodat ik dus zelfs als tweede geklasseerd werd. Twee keer podium, daar ben ik erg blij mee!”

 

 

Het finaleweekeinde van de TCR Europe Series staat gepland van 8 tot en met 10 oktober op het Circuit de Barcelona-Catalunya, maar dat zorgt bij Tom Coronel voor een logistiek probleem, nu door de recente aanpassing van de kalender van het FIA WTCR de ronde van die serie in het Tsjechische Most samenvalt met de finale van de TCR Europe Series. “We zijn nu aan het bestuderen hoe we wellicht beide evenementen kunnen combineren”, aldus Coronel.

 Our partners in crime

Relaties