NL    EN
FIA Motorsport Games

Tom Coronel schrijft autosporthistorie met gouden medaille in FIA Motorsport Games

Gepubliceerd op 30 oktober 2022


LE CASTELLET (30 oktober 2022) – Tom Coronel heeft op het Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet de TCR-toerwagenrace in het kader van de FIA Motorsport Games op zijn naam geschreven. Daarmee bezorgde hij Nederland een gouden medaille tijdens het evenement, dat wel wordt omschreven als de Olympische Spelen van de autosport. Met zijn Audi RS 3 LMS, ingezet door het Belgische team Comtoyou Racing, kwam hij in de 15 ronden lange race in het internationale veld met deelnemers uit 18 verschillende landen als eerste over de eindstreep. Zo was de overwinning en daarmee de gouden medaille een feit. “Dit was echt een race die ik graag wilde winnen”, zei Coronel na afloop. “Zo’n afzonderlijke race is echt iets bijzonders!”

 

 

Drie jaar geleden was Coronel er bij de eerste editie van de FIA Motorsport Games, toen in Rome en op het nabijgelegen circuit van Vallelunga al bij. “Toen al was het heel gaaf: we reden toen met de auto naar het Colosseum in Rome. Ik wilde er nu ook weer graag bij zijn, al kwam het allemaal pas wel in een laat stadium rond”, vertelde Coronel.

 

 

De officiële openingsceremonie vond op woensdagavond plaats in de Zuid-Franse havenstad Marseille, het overgrote deel van de competities werd op en rond Circuit Paul Ricard in Le Castellet verreden. “Het was nu een stuk groter dan drie jaar geleden: het aantal deelnemende landen steeg van 49 naar 72 en het aantal autosportdisciplines was ook flink toegenomen, van zes naar 16”, aldus Coronel, een van de in totaal negen Nederlandse deelnemers aan het evenement.

 

 

De toerwagencompetitie was opnieuw gebaseerd op het TCR-reglement, maar het rijden op banden van Pirelli, exclusief leverancier van het evenement, was voor Coronel een nieuwe ervaring. “We hadden een week ervoor al een keer met die banden getest en ik had in mei ook de race tijdens de TCR Europe Series gewonnen, dus ik had al wel het idee dat het circuit mij ligt. Dat gaf een positieve ‘vibe’. En het is ook een ander gevoel om voor je land uit te komen. Ook landen waar je normaal nooit van hoort in de autosport, Jamaica of zo. Tijdens het evenement ben ik ook wat meer naar de andere Nederlanders gaan kijken, je zoekt elkaar wat meer op en ook de KNAF zorgde ervoor dat we regelmatig onderling contact hadden.”

 

 

Met de derde tijd in de eerste vrije training op vrijdag gaf Coronel al aan, tot de kanshebbers op een medaille te behoren. Die klassering herhaalde hij in de tweede vrije training op zaterdag rond het middaguur, terwijl hij aan het eind van de middag in de kwalificatie als tweede eindigde, op slechts een paar honderdste achter zijn Belgische teamgenoot Gilles Magnus. Dat was daarmee ook zijn startplaats voor de kwalificatierace, die op zondag aan het eind van de ochtend verreden werd. “In die race had ik niet zo’n heel goede start, mijn teamgenoot kwam iets beter weg en nam de leiding, waardoor het voor mij meer een zaak werd van de race managen en uitrijden, want het heeft geen zin om in zo’n kwalificatierace grote risico’s te nemen”, verklaarde de rijder. “Zo werd ik uiteindelijk tweede, achter Magnus en voor Jack Young met de Honda.”

 

 

Zo begon hij ook als tweede aan de hoofdrace. “Voor die wedstrijd hadden we veel veranderingen aan de auto doorgevoerd, want ik wilde echt de aanval inzetten”, vervolgde Coronel zijn relaas. “Ik had gelijk een goede start, vol op de bumper van mijn teamgenoot Magnus en ik zat al te denken: ‘Zal ik hem pakken in de hairpin’, maar toen brak zijn aandrijfas. Dat was natuurlijk zuur voor hem. Zo kwam ik aan de leiding en heb ik een gestage voorsprong kunnen opbouwen en zo de race kunnen winnen. Dat is natuurlijk wel heel gaaf. Vanavond nog een gala, waar ik echt mijn gouden medaille kan ophalen. Ik heb er echt erg van genoten, een prachtige ervaring en een mooi succes!”

 

Voor Tom Coronel staan er nog twee raceweekeinden in de FIA WTCR – World Touring Car Cup op het programma, van 10 tot en met 12 november in Bahrein en van 25 tot en met 27 november in Saoedi-Arabië.

 



Our partners in crime

Relaties