NL    EN
Fia WTCC

Tom Coronel komt sterk terug na startprobleem in eerste FIA-WTCC-race Italië

Gepubliceerd op 30 april 2017


Monza, 30 april 2017 – De tweede ronde van het Wereldkampioenschap voor Toerwagens (FIA WTCC) 2017 vond plaats op de snelle en vermaarde Autodromo Nazionale Monza in Italië. Tijdens de geklokte kwalificatie vielen voor Tom Coronel en ROAL Motorsport de puzzelstukjes precies op hun plaats. Op het moment dat dit moest kwalificeerde de 45-jarige Nederlander zich als tiende. In de omgekeerde startvolgorde voor de Opening Race betekende dat de DHL Pole Position. Gegeven de omstandigheden absoluut het best haalbare resultaat.

 

 

 

Bij het begin van de opwarmronde voor de Opening Race kwam Tom Coronel in de Chevrolet Cruze slecht -maar nog wel op tijd weg, om de pole position in te mogen nemen. Na het dimmen van de startlichten kwam de gele bolide wederom moeilijk van zijn plek en zodoende sloot de Nederlander als twaalfde in het veld aan. Wat resteerde was een superspannende strijd met Yann Ehrlacher, John Filippi en aan het slot van de race met de teruggevallen Volvorijder Nick Catsburg. Op de finishlijn zag Tom Coronel zijn strijdlust uiteindelijk beloond met een prachtige zesde plaats.
In de Main Race kwam Tom Coronel beter weg en handhaafde zich rond zijn tiende startplaats. Dit keer was er strijd met Honda fabrieksrijder Michigami en wederom met John Filippi. Na een korte periode achter de safetycar, halverwege de race, vervolgde Tom Coronel zijn gevecht. Een kapotte splitter aan de voorkant maakte die strijd zwaar en een uitstapje in de Lesmo 2 kostte hem een positie aan John Filippi. In beide races scoorde Tom Coronel in ieder geval kostbare punten in de WTCC Trophy en in het Wereldkampioenschap staat hij nu tiende met 16 punten.

 

 

 

Terugkijkend op het weekend kwam Tom Coronel tot de volgende constatering: “Tijdens de vrije trainingen liep alles naar wens. De auto voelde goed aan, was constant en ik had het naar mijn zin. In de kwalificatie moest ik er echt voor rijden om die tiende plek te pakken. Dat lukte redelijk en ik stond negende. Pas in de laatste minuut ging de nummer tien een fractie sneller en viel ik terug naar plek 10. Ik weet het klinkt wat vreemd, maar in de omgekeerde startvolgorde is dit wat je wilt. Verder is het natuurlijk voor mijn sponsor DHL leuk dat ik op de door hun gesponsorde Pole Position sta. Verder sta je op de beste positie voor de race. Daar ging het mis. Het startsysteem van deze auto is een verhaal op zich en als dat niet goed loopt wordt het een drama. Dat is wat er gebeurde. Op het moment dat het moest bokte de motor en dan verlies je direct veel plaatsen. Balen dat het gebeurt en iets om toch nog meer aandacht aan te schenken. Daarna heb ik een lekkere race gereden en ben met mooie gevechten goed teruggekomen tot een zesde plaats.”
Hij vervolgt: “In race twee kwam ik wel wat beter weg, maar startte als tiende. Echt aanvallen was er niet bij, want al snel was er een probleem met de splitter aan de voorkant. Ik had veel last van onderstuur en deed er alles aan om te overleven. Nog een momentje in Lesmo 2, waarbij ik even helemaal naast de baan terechtkwam, maar ik kon wel verder. Meer dan een elfde plaats zat er niet in. Dus ben ik tevreden met de behaalde punten en kijk uit naar de volgende races in Hongarije. Daar heb ik  goede herinneringen liggen. Laten we hopen dat we daar een vervolg aan kunnen geven.”

 

 

Uitslag Opening Race 1 Monza:
1. Tom Chilton (GBr) 9 ronden:
2. Robert Huff (GBr) op 0,329 beiden met Citroen C-Elysée;
3. Tiago Monteiro (Por) Honda Civic op 2,630;
4. Thed Björk (Zwe) Volvo S60 Polestar op 6,793;
5. Esteban Guerrieri (Arg) Campos Chevrolet RML Cruze op 6,899 en
6. Tom Coronel (Ned) ROAL Motorsport Chevrolet RML Cruze op 11,100.

 

 

Race 2 (Main Race):
1. Thed Björk (Zwe) Volvo S60 Polestar 12 ronden;
2. Tiago Monteiro (Por) Honda Civic op 2,174;
3. Rob Huff (GBr) Citroen C-Elysée op 2,779;
4. Nick Catsburg (Ned) op 3,269;
5. Nestor Girolami (Arg) op 6,180 beiden Volvo S60 Polestar en
11. Tom Coronel (Ned) Roal Motorsport Chevrolet RML Cruze  op 12,836.Photos


Tom Coronel Tom Coronel Tom Coronel


Our partners in crime

Relaties