NL    EN
TCR Europe

Tom Coronel is kampioen in de TCR Europe Series

Gepubliceerd op 22 oktober 2023


MONTMELÓ (22 oktober 2023) – Tom Coronel is kampioen in de TCR Europe Series 2023. Met een tweede en een vierde plaats tijdens het laatste raceweekeinde van het jaar op het Circuit de Barcelona-Catalunya sloot de Nederlandse coureur met de Audi RS 3 TCR van het Belgische team Comtoyou Racing het seizoen in stijl af. “Geweldig”, straalde Coronel na het succes in het 34e jaar van zijn indrukwekkende racecarrière. “Dank aan iedereen die dit mogelijk gemaakt heeft: al mijn partners, aangevoerd door Tricorp en Eurol, het team, Audi en iedereen die mij ondersteund heeft. Reken maar dat we dit goed gaan vieren!”

 

 

Het weekeinde begon voor Coronel wat lastig met een technisch probleem in de eerste vrije training op vrijdag, waardoor hij genoegen moest nemen de vijfde tijd. “Het differentieel bleek vast te zitten”, gaf hij te kennen. “We hebben best veel veranderd, ook nog andere veren eronder gezet.” Die inspanningen wierpen hun vruchten af, want de tweede vrije training sloot Coronel als snelste af, een seconde sneller dan in de eerdere sessie. “Daarmee wisten we dat we op de goede weg zaten, dat de snelheid erin zat”, zei hij.

 

 

Dat bleek tijdens de kwalificatie op zaterdagochtend, waarin Coronel in de eerste heat de tweede tijd reed en in de tweede en beslissende heat als snelste wist af te sluiten met een tijd van 1:49,968 minuten. Daarmee verzekerde hij zich van de pole-position voor de eerste race van het weekeinde, die op de late zaterdagmiddag verreden werd. Tevens verdiende hij met het binnenhalen van de pole-position drie punten voor het kampioenschap, zodat hij zijn voorsprong vergrootte naar 13 punten. Coronels jonge Belgische teamgenoot Kobe Pauwels, tevens zijn rivaal in de strijd om de kampioenstitel, had zich met een achterstand van 0,194 seconde als tweede weten te kwalificeren en stond daarmee naast Coronel op de eerste startrij.

 

 

Bij de start van de eerste race kwam Pauwels beter weg en nam de leiding, Coronel sloot als tweede aan. Hoewel Coronel zijn teamgenoot de hele race lang zwaar onder druk zette, kwam het niet tot een inhaalactie. “Bij de start had ik een beetje wielspin, waardoor ik het verloor en Kobe de leiding kon pakken. Zeker de eerste drie ronden heb ik van alles geprobeerd, waardoor Kobe flink moest verdedigen, en daarna heb ik ook aan de punten gedacht en daarom geen onnodige risico’s genomen”, verklaarde Coronel naderhand. Hij vervolgde: “Na de recente aanpassing van het circuit heb je aan het eind van de ronde twee snelle doordraaiers, dan kun je er niet vlak achter zitten, want dan verlies je alle downforce, dus daarmee werkt de slipstream ook niet. Maar ik ben tevreden met het resultaat, het was een lekkere race, en ook weer een beker mee naar huis!”

 

 

Met een voorsprong van acht punten op Pauwels begon Coronel op zondag net na het middaguuur aan de tweede wedstrijd, tevens de laatste race van het kampioenschap. Voor Pauwels was de race echter al over voordat die goed en wel begonnen was, want hij parkeerde zijn auto met een technisch defect in de pits. Daarmee vormde Pauwels voor Coronel geen bedreiging meer. De Nederlander maakte al in de openingsfase van de race een paar plaatsen goed en zette zijn opmars gestaag voort. Ook tussen de Comtoyou-teamgenoten werd er fel gestreden. Een safety-car-interventie vanwege de gestrande auto van Davidovski zorgde voor een kleine onderbreking, maat toen de race weer was vrijgegeven kon Coronel zijn duels voortzetten goedmaken. Zo kwam hij uiteindelijk als vierde over de eindstreep.

 

 


Wat echter vooral telde, was het winnen van de titel in het rijdersklassement van de TCR Europe Series, waarin Coronel afsloot met een totaal van 468 punten. John Filippi werd nog tweede in de eindstand, de onfortuinlijke Pauwels moest genoegen nemen met de derde plaats in het rijdersklassement. Coronel vierde het succes samen met partner Paulien en de kinderen. De titel in de TCR Europe Series is Coronels tweede algehele toerwagentitel na het winnen van het Nederlands kampioenschap in de tweeliterklasse in 1992, maar uiteraard heeft hij nog tal van belangrijke titels op zijn naam, inclusief de Japanse Formule 3- en Formule Nippon-titels, de overwinning in de Marlboro Masters of Formula 3 op Zandvoort en diverse titels voor privérijders in ETCC, WTCC en WTCR. “De TCR Europe Series is een van de leukste series waarin ik geracet heb: goede competitie, een goede sfeer en dit kampioenschap maakt het helemaal af”, aldus Coronel. “Nu kijk ik uit naar een nieuwe en spectaculaire uitdaging voor volgend jaar!”

 Our partners in crime

Relaties