NL    EN
TCR South America

Tom Coronel bekroont reis naar Brazilië met winst in één-uursrace

Gepubliceerd op 25 juli 2021


CURITIBA (25 juli 2021) – Voor Tom Coronel had zijn korte reis naar Brazilië niet succesvoller kunnen zijn. Hij was door het Braziliaanse Cobra Racing Team uitgenodigd om samen met Rodrigo Baptista, de vaste rijder in de Audi RS 3 LMS van het team, deel te nemen aan de één-uursrace van de TCR South America-serie op het circuit van Curitiba. Na een technisch probleem in de kwalificatie moest Baptista van achteraan starten, maar in de race maakte hij al veel plaatsen goed en uiteindelijk maakte Coronel het karwei af, waarna hij als winnaar over de eindstreep kwam. “Winnen is altijd prachtig, en zeker in Brazilië. Een geweldig succes”, zei Coronel.

Tijdens de trainingen tekende zich al af dat Coronel dit weekeinde op Curitiba zeker tot de kandidaten voor een goede klassering behoorde. De eerste training sloot hij als snelste af en ook in de tweede vrije training eindigde hij samen met zijn teamgenoot Rodrigo (Digo) Baptista bovenaan. “Dat bood perspectief. In de derde training reden we een long-run die ook heel goed uitpakte. Bovendien was het fijn om hier weer te rijden, een leuk circuit waaraan ik goede herinneringen heb, lekker hobbelig, flinke kerbstones waar je lekker overheen kunt rammen, dat ligt me wel”, zei Coronel.

In de kwalificatie kon hij de goede lijn uit de trainingen echter niet voortzetten: een technisch defect zorgde ervoor dat de motor van de Audi niet boven de 4.000 toeren uitkwam, waardoor Coronel geen rondetijd neer kon zetten. Dat betekende dat de technici van het team op zaterdagavond nog aan de slag moesten. “Gelukkig hebben ze het probleem verholpen”, stelde Coronel op zondagochtend voorafgaand aan de warm-up vast. “Er was een probleem met een sensor, waardoor de auto automatisch in het noodloopprogramma schakelde, maar het is allemaal opgelost. Wel jammer dat ik geen kwalificatie kon rijden, maar als geheel voelt het prima. Ik heb het team ook geholpen met wat onderdelen die ik van mijn Europese team Comtoyou uit België heb meegenomen. Bovendien was mijn vaste engineer José Azevedo met mij meegereisd, die heeft ook enorm geholpen, en Matthieu Lefèvre, een andere engineer van Comtoyou, die op afstand veel waardevolle adviezen gegeven heeft.”

De race ging over een afstand van 40 ronden. De strategie was dat Baptista de start en de eerste helft van de wedstrijd voor zijn rekening zou nemen en dat Coronel dan na 21 ronden zou instappen. “Dat ging allemaal goed”, berichtte Coronel. “Het is Baptista’s kampioenschap, dus hij mocht starten. Een rijder vooraan kreeg een drive-through, een andere kreeg een lekke band, dus dat hielp al goed. Bovendien konden we profiteren va safety-cars. Uiteindelijk kwam mijn teamgenoot als tweede de pits binnen voor de rijderswissel. De pitstop was niet fantastisch, maar wel goed genoeg om niet teveel tijd te verliezen. Daarna kon ik redelijk goed aanhaken, vijf seconden achter de leider en vervolgens kon ik het gaatje mooi dichtrijden. Ik was wel wat voorzichtig voor de eerste twee ronden, vooral met lage bandenspanning, maar dat werkte goed. Ik zette de rijder voor me goed onder druk en kon zo twee ronden voor het einde een aanval plaatsen en de leiding overnemen. Daarna wonnen we uiteindelijk de race, een prachtig gevoel, ook voor het team van Cobra.”

Voor Coronel was de reis naar Brazilië dus zeker de moeite waard.“ Ik ben super blij dat ik deze kans gekregen heb, waarvoor ik Nonô Figuereido, de teambaas, Digo Baptista, mijn teamgenoot en iedereen van het Cobra Racing Team hartelijk wil bedanken! Natuurlijk hadden we wat geluk met die safety-car-situatie waardoor alles weer bij elkaar kwam, maar het werkte in ieder geval wel en dat is waar het om gaat. Ik heb gezegd dat ik met een beker naar huis zou komen en dat is gelukt, en nog de allergrootste ook. Lekker!”

Ook voor Nonô Figuereido was er uiteraard alle reden tot tevredenheid: “Ik ben heel blij, voor het team, voor Tom, voor Rodrigo. Ze hebben het fantastisch gedaan, Tom heeft ons het hele weekeinde heel goed geholpen. Ik ben heel trots om hem in het team te hebben. We zijn nu tweede in het kampioenschap met nog zes races te gaan, een prima positie!” Voor Coronel staan komend weekeinde de volgende twee races van de TCR Europe Series op het programma op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen.Our partners in crime

Relaties