NL    EN
TCR Europe

Tom Coronel begint seizoen in TCR Europe Series met podium in Portimão

Gepubliceerd op 01 mei 2022


PORTIMAO (1 mei 2022) – Het eerste raceweekeinde van het seizoen in de TCR Europe Series en Tom Coronel heeft zijn eerste podiumplaats al binnen. In de tweede race van de toerwagenserie op het Autódromo Internacional do Algarve in Portimão in Portugal eindigde de Nederlandse coureur met de Audi RS 3 LMS in de kleuren van DHL, ingezet door het Belgische team Comtoyou Racing, op de derde plaats. “Gelijk alweer een beker mee naar huis, dat is een lekkere start van het seizoen! Hopelijk kunnen we dat nog een paar keer herhalen”, straalde Coronel onder de Portugese zon.

 

 

Tom Coronel is zeer content dat hij er ook dit jaar in de TCR Europe Series weer bij is. “Een leuke serie, een goede organisatie, een prima onderlinge sfeer en een goed veld”, zegt hij. “Het is competitief, de onderlinge verschillen zijn klein en er wordt leuk geracet. Echt klassiek toerwagenracen, waar ik van houd!”

 

In de week voorafgaand aan het raceweekeinde konden de rijders en teams al testen, wat voor Coronel positief verliep. “We zitten er lekker bij”, meldde hij. Dat beeld werd bevestigd tijdens de vrije trainingen, waarin de enige Nederlandse rijder in het veld de zevende en de tiende tijd liet noteren. In de eerste kwalificatie, bepalend voor de startopstelling van de tweede race met ‘reversed grid’ ofwel omgekeerde startvolgorde voor de eerste tien, reed Coronel de zesde tijd. In de tweede kwalificatie, waarin de startplaatsen voor de eerste race worden verdeeld, eindigde hij als zevende. “Het zit enorm dicht bij elkaar, maar dat maakt het ook leuk”, zei hij.

 

 

Vanaf de zevende plaats op de grid kwam Coronel goed weg. Zijn relaas: “Ik zat tussen de twee Cupra’s van Isidro Callejas en Klim Gavrilov, die voor me stonden op de grid, maar toen ik ertussen zat, moest ik heel even van het gas. Dat was wel zonde, want daardoor kon Josh Files binnendoor komen. We raakten elkaar eventjes en als gevolg daarvan verloor ik een heel klein beetje de aansluiting, en dat was eigenlijk de race. Daarna gebeurde er niet zoveel meer. Ik merkte dat de banden wat sneller achteruit gingen: als je direct achter iemand rijdt, verslijt je sneller je banden en moet je twee ronden rustig aan doen voordat je weer wat kunt proberen. Voor de rest ben ik niet ontevreden, maar het was geen heel spectaculaire race.”

 

 

In de tweede wedstrijd had Coronel met de vierde startplaats al een goede uitgangspositie en hij kon zich bij de start gelijk goed in de kopgroep handhaven. Vanwege een interventie van de safety-car waren er in de beginfase geen inhaalacties mogelijk, maar toen de race eenmaal weer was vrijgegeven, opende Coronel de aanval op de Fransman John Filippi in de strijd om de derde plaats. Dat lukte in de achtste ronde: Coronel passeerde Filippi vanuit de slipstream en nam zo de derde plaats over, die hij tot aan de finish verdedigde. “Gaaf dat het weer is gelukt! Ik had een goede start, bleef goed aan de binnenkant. Ik had gelijk Files te pakken en toen moest ik in de aanval bij Filippi. Uiteindelijk kon ik hem uitremmen, maar aan het einde had ik wel problemen met heel veel onderstuur. Gelukkig heb ik wel goed kunnen verdedigen en zo gaan we naar huis met een beker!”

 

 

In Portimão reed de TCR Europe Series voor het eerst in het voorprogramma van de DTM, waarbij de serie dit jaar nog twee keer te gast is, op de Norisring en op de Nürburgring. De DTM-organisatie had Tom Coronel gevraagd om op de grid de DTM-race op zaterdag het Instagram-kanaal van de Duitse serie over te nemen, wat Coronel natuurlijk graag deed. “Best grid presentation ever? Love this guy!”, luidde de reactie van de social-media-afdeling van de DTM. Volgende week staat voor Coronel de seizoensstart van de FIA WTCR – World Touring Car Cup op het programma, op het stratencircuit in Pau in het zuidwesten van Frankrijk.

 Our partners in crime

Relaties